keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Juttelua ja laukkatreeniä

Iski joku ihme päähänpisto ja piiiitkästä aikaa jaksoin räpeltää Eikkarille takasiin pintelit. Ja siis ihme kyllä ne pysy jopa loppuun asti kintuissaki :) Normisti käytän yleensä tarrattavia neoprensuojia. Eikkari ku tuppaa välillä klompsimaan takasten kans niin et astuu "yli" eli ei suoristakaan jalkaa loppuun asti ennenku astuu päälle. Jos sil on sit mitä tahansa muuta ku noi neoprensuojat tai pintsut ni suoja raapasee vuohishuopan/kannan auki kun törmää siihen ton kompuroinnin aikana. Kompurointi on kyl onneks vähentyny koko ajan. Veikkaan et johtuu vähän siitä ku nuorillaki hevosilla usein eli on vähän löysä eikä oo lihaksia vielä tukemassa.

Suunnitelmissa oli eka ratsastaa ja lopuks laukkuuttaa liinassa. Ongelmana on yleensä etten muista ottaa liinaa mukaan kentälle.. No nyt ku muistin sen ni nappasin liinavyyhdin sen riimuun kiinni roikkumaan ihan heti etten varmasti unohda ;) Ja kun sain satulan selkää ni laitoin sen siihe roikkuun..

Alotettiin taas perinteisesti käynnin etsinnällä.. Alotinki nyt heti oikeeseen kierrokseen eli siihe mikä eilen tuntu vaikeelta. Suurempaa ongelmaa ei ny ollu.. mitä ny ainanen normaali hoppu. Tehtiin paljon käynti-ravi-käynti siirtymisiä. Ihan muutama askel (3-5) siis ravissa ja käyntiin. Aika pian se olikin oikein kivan tuntunen ja otettiin jopa temmonvaihteluita ravissa, suht onnistuneestikkin. No hidastuksissa tuppas muoto nouseen mut hidasti sinänsä muuten ok.

Eikkarihan siis yleensäkin pysähtyy paremmin kuin hidastaa käyntiin. On siis vähän tökkivää mein meno kun se on joskus sellasta kiirus-seis-kiirus-seis jne. Se kyl on aika hyvin alkanu ymmärtää sanan käynti tai kävele. Se toimii siis joko rauhoittavana tai eteenajavana käskynä. Siis jos se meinaa töksähtää ravista seis ni sanon rauhallisesti "kävele..kävele.." ja se ymmärtää sit mitä tarkoitin ja jatkaa eteenpäin käynnissä. Kun taas se hoppuilee niin (välillä) kuuntelee kun käsken kävellä ja se rauhoittaa sitä. Se kun välillä tuntuu hoppuilevan jos on epävarma mitä kuuluu tehdä. Oppimistaan sanoista se saa vahvistuksen mitä tehdään.

Muutenkin se kuuntelee tosi tarkkaan mitä sille sanotaan. Juoksutuksessa ei tarvi ku lähes kuiskata et "ravi" ni se lähtee raviin. Laukkaakaan ei parane komentaen huutaa sillä oikein rauhalliseen äänensävyyn sanottu (melkein kuiskattu) "laukka" toimii vallan riittävästi. Itseasiassa jos sille sanoo laukka liian painokkaasti ni sille tulee nii kiiru et on iha sekasi sukkiensa kans et tulee äkkiä ristilaukat.

Tänään siis juoksutin sitä lopuksi tarkoituksena harjoitella sitä huisin vaikeaa laukkaa. Tai no siis nostaahan se hienosti eikä laukka ole muuten ongelma mutta se vauhdin hillintä ja ympyrällä rauhallisesti laukkaaminen.. Välillä se näyttää et se pystyy ihan hyvin laukkaan ympyrällä tasapainossa ja välillä taas lähtee kohnottaa nii et hirvittää pysyyks se pystyssä ja monesti siltä jalat luiskahteleeki alta ku vauhti ja kierrokset yltyy. Ei se sillai hirveesti ratsastaessa portille päin änkee mut tuos juoksutuksessa huomaa et se portinpuoli vetää sen verran puoleensa et sillä sivulla kohnotetaan ja toisella sivulla laukka saattaa näyttää yllättävänki tasapainoiselta. Veikkaan siis ettei suurin ongelma ole että pystyykö se vaan että ymmärtääkö se miten kuuluu mennä ja millä vauhdilla.

Otin ohjelmaksi sellaisen että kun se ensin ravasi edes kohtuu rennosti, pyysin nostamaan laukan. Heti muutaman laukka askeleen jälkeen pyysin sen seis ja luokseni kehuttavaksi rahoittumaan. Ongelma kun on et kun se nostaa laukan ni se ei enää malttais hidastaa. Eihän se heti äänestä pyssää mutta käytin ääntä (rauhallisesti "seeeis..seeeis..") tietysti siinä ohessa kun pysäytin sen vetämällä luokseni. Siis veto-löysäys-veto ja samalla kelasin siis ripeästi liinan lyhyeksi. Kun se pyssäsi mun luokse siihen keskelle niin rapsuttelin ja kehuin ja sit sama uudelleen. Aika nopeasti se alkoi jo hidastaa ja hiffata tätä juttua eikä ollu ihan niin kierroksilla laukkaa nostaessakaan. Tarkoitus olisi siis ohjelmoida se siihen ettei laukka tarkoita aina sitä et ku se nostetaan ni sit mennään ja pitkään... ja lujaa..

Aikas tyytyväinen tän päivään työskentelyyn :) No saapa nähdä kuinka kiirus on taas seuraavalla kerralla kun nyt on taas laukkailtu..

Hraunar sai tänään vapiksen ja huomenna olis tarkotus mennä kevyesti. Sit lähetäänki pariks päiväks maajoukkuevalmennukseen..

Vanha kuva taas.. mut kokeilin kerran saako Eikkarin töpötukkaan ranskiksen.. saihan sen :) ..mut hajos muutaman kierroksen jälkeen..



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti