perjantai 11. tammikuuta 2013

Maajoukkuevalmennus Hraunarilla

Tulin juuri Hraunarin kanssa taas maajoukkuevalmennuksesta.
Hraunarin kanssa on ollu jotenkin viimeaikoina motivaatio hukassa ja olen ollut epävarma mennäänkö oikeeseen suuntaan. Maastossa on tullu aina tappelua kun kotiinpäin se ei viitsisi keskittyä vaan lavat alhaalla koittaa ryysätä. Erityisesti kun menin maastoilu on tietä tuonne ja sama takaisin.. Lähinnä ollaan kenttää kulutettu.

Valmentaja kuitenkin sanoi että ollaan tehty kotiläksyt oikein hyvin! :) Mun kädet oli rauhoittunu ja hevonen myös paljon vakaampi muotonsa kanssa. Takaosastaan Hraunar oli myös lyhentynyt, siis ei kulkenut niin perä pitkällä vaan alkoi nyt tulla alle. Selkeästi myös käytti selkäänsä nyt paremmin.
Äärihidas töltti sujuin nyt myös ilman suurempaa vänkäämistä ja Hraunar pystyi jo siinä rentoutumaan. Päästiin siis etenemään treenissä :)

Kun Hraunar pystyi nyt työskentelemään äärihitaassa töltissä rennommin, alettiin harjoitella tuossa "hädintuskintöltissä" myös avotaivutusta. Keskityttiin nyt siinä ulkokyljen venyttämiseen. Koitettiin rohkaista hevosta venumaan ulko ohjan kanssa. Välillä piti toki tehdä puolipidätteitä tms. mutta koitettiin antaa ulko ohjaa niin paljon kuin mahdollista että hevonen lähtisi venuttamaan ulkokylkeään. Kaula ei saanut kuitenkaan taipua liikaa. Kun hevonen rentoutui ja taipui niin myödättiin ulko ohjaa kunnolla ja päästettiin hevonen puolikkaalle voltille ja siitä vaihdettiin suuntaa.

Hraunar alkoi toimia todella hyvin ja valmentaja oli tosi tyytyväinen. Kun Hraunar rentoutui, alkoi liikekin nousta myös ylös eikä vain eteen. Valmentaja sanoi että nyt pitää olla tosi varovainen tämän harjoittelun kanssa. Kun Hraunar nyt vastasi harjoitukseen hyvin niin se voi kipeytyä jos vaatii liikaa tai liian kauan ja sitten mennään takapakkia. Usein jos hevonen kehittyy vauhdilla niin tullaan myös vauhdilla alas... Tämä johtuu siitä että muutokset tulevat hevoselle liian äkkiä eikä se fysisesti jaksa sitä mitä osaisi muuten ja kipeytyy. Näitä siis koitetaan muistaa harjoitella pienissä erissä. Tässä vaaditaan kuitenkin niin suurta kokoamista kun työskennellään äärihitaassa (eli myös hyvin kootussa) töltissä että ottaa aikansa kunnes hevonen jaksaa pidempiä aikoja kantaa itsensä niin.

Mietiskelin tässä että tämä ns. "äärihidas töltti" vastaa varmaankin aikalailla passagen ratsastamista..(?)

Kuvia valmennuksesta en saanut mutta tässä huviksi pari muuta kuvaa..

Kuva viime talvelta.. Tölttikuvaan halutaan tallentaa yleensä se hetki jolloin etupolvi on korkeimmillaan ilmassa. Tässä kuitenkin kuva aivan toisesta hetkestä mutta on tavallaan mielestäni kiva kuva :) Sanotaan että töltissä on aina yksi jalka vuorollaan maassa tai ainakin paino on vain yhdellä kerrallaan. Tämä havainnollistaa sen.

Lopuksi todellinen tilannekuva joltakin kesältä.. ;) Ratsastin töltissä baanalla ja valmentaja huusi että hidasta käyntiin. Mä katsahdan just valmentajaan päin ja sanoin Hraunarille hoo... ja se veti perän alle ja liinat kii ;) Mä en siis ehtinyt juuri koskea edes ohjiin vaan ne ovat vain tuntumalla ja tuossa hetkessä tarkkaan katsottuna solkien lukot "roikahtavat" hieman eli ohja on höllä.




2 kommenttia: